Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Ανήκομεν εις το ΝΑΤΟ με S-400 και Σουχόι,


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Χουλουσί Ακάρ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε πως η Αγκυρα παραμένει ισχυρός σύμμαχος. «Λένε πως πάμε αλλού, η Τουρκία δεν πάει πουθενά, παραμένει στο ΝΑΤΟ και είναι ισχυρό μέλος της Συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, όμως η Αγκυρα με συστηματικό τρόπο προμηθεύεται ή προσπαθεί να προμηθευτεί οπλικά συστήματα από χώρες εκτός της Συμμαχίας.    


Ηδη έχει προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, o υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε πως η Αγκυρα ενδέχεται να αγοράσει και ρωσικά μαχητικά Σουχόι (Sukhoi), ενώ για το «εθνικό άρμα μάχης» Altay η εφημερίδα Cumhuriyet αποκαλύπτει πως η τουρκική κυβέρνηση καταλήγει να αγοράσει τους κινητήρες από τη Νότια Κορέα.


Πολιτικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα εκτιμούσαν πως πολλές εξελίξεις θα κρίνονταν από την επικείμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο για το κλίμα.


Το ραντεβού των δύο ανδρών, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε «κλειδώσει», όπως δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ τους στη σύνοδο του G-20 στη Ρώμη, παρ’ όλο που ο κ. Ερντογάν είχε τονίσει πως θα έχει δύο συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του. Την πρώτη στη Ρώμη και την επόμενη στη Γλασκώβη. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, που και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν, η Τουρκία απειλεί πως θα αρχίσει να προμηθεύεται όπλα από τη Ρωσία, καθώς βασικό θέμα των συνομιλιών είναι τα F-35, τα οποία οι ΗΠΑ δεν παραδίδουν στην Αγκυρα λόγω της προμήθειας των S-400 και της εφαρμογής των κυρώσεων CAATSA.


Mέσα σε αυτό το κλίμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο CNN Turk υποστήριξε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν άδικα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Και ο λόγος είναι ότι πήραμε μια συστοιχία S-400. Εχουμε πει τις σκέψεις μας για τους S-400 ξανά και ξανά. Ξέρουν ότι δεν πρόκειται να στείλουμε το S-400 έξω από τη χώρα μας».


Το εντυπωσιακό στοιχείο το οποίο προέκυψε από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας είναι πως η Αγκυρα δηλώνει και το μοντέλο του αεροσκάφους το οποίο θα προμηθευτεί από τη Ρωσία σε περίπτωση που δεν παραλάβει τα F-35 ή δεν βρεθεί λύση στην προμήθεια των F-16!


Η Αγκυρα με συστη- ματικό τρόπο προμηθεύεται ή προσπαθεί να προμηθευτεί οπλικά συστήματα από χώρες εκτός της Συμμαχίας.


«Εγιναν 1,4 δισ. δολάρια πληρωμές για το πρόγραμμα F-35. Εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πουλήσουν, δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα ή το Κογκρέσο τα μπλοκάρει, τότε άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των Su35 και Su57 μπαίνουν στο παιχνίδι. Καλύπτουμε τις ανάγκες μας από διαφορετικές πηγές μέχρι να παράγουμε το δικό μας αεροσκάφος. Θα λάβουμε τις προσφορές. Τα κριτήριά μας είναι ξεκάθαρα. Εχουμε κάποια κριτήρια, από τη μεταφορά τεχνολογίας έως τη συμπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του στοιχείου της τιμής, της συνεργασίας στο μέλλον. Καλύπτουμε τις ανάγκες μας σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα κάθε κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Είναι το πιο φυσικό δικαίωμα της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.


Το εμπάργκο που εφαρμόζει η Γερμανία προς την Τουρκία, με εξαίρεση το πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων, έχει προκαλέσει καθυστέρηση τουλάχιστον 5 ετών στην παραγωγή του «τουρκικού» άρματος μάχης Altay. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη χρήση των γερμανικών κινητήρων της MTU. Ομως, το σχέδιο αυτό ναυάγησε καθώς το Βερολίνο άρχισε την εφαρμογή κυρώσεων λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία. Η  τουρκική εταιρεία BMC εξέτασε το ενδεχόμενο προμήθειας κινητήρων από την Ουκρανία, όμως οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν, καθώς δεν υπήρξε η αναμενόμενη απόδοση.


Την περασμένη εβδομάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως έχει συμφωνηθεί η υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την προμήθεια των κινητήρων από τη χώρα αυτή. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, η Αγκυρα θα προμηθευτεί κινητήρες από την Doosan και την ST Dynamics της Νότιας Κορέας και αν πετύχουν οι δοκιμές τότε η μαζική παραγωγή του άρματος μάχης ενδέχεται να ξεκινήσει έπειτα από 18 μήνες.


Προβλήματα και καθυστερήσεις στη ναυπήγηση των γερμανικής τεχνολογίας υποβρυχίων είχε αποκαλύψει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω άτυπων κυρώσεων από το Βερολίνο και είχε απειλήσει με προμήθεια πλοίων, μαχητικών και υποβρυχίων από τη Ρωσία.


Εύθραυστες σχέσεις

Mέσα σε αυτό το κλίμα, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε απειλήσει να κηρύξει  «ανεπιθύμητους» 10 πρεσβευτές επειδή είχαν ζητήσει την αποφυλάκιση του επιχειρηματία και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά. Επτά από τις δέκα χώρες που ο κ. Ερντογάν απείλησε να διώξει από τη χώρα, είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η κρίση έληξε με τη μερική υποχώρηση των πρεσβευτών, που δήλωσαν πως σέβονται το δίκαιο της χώρας το οποίο υπηρετούν και την παράλληλη υποχώρηση της τουρκικής προεδρίας, που δεν τους κήρυξε «ανεπιθύμητους». Ομως, αναλυτές που συνομίλησαν με την «Κ» αναφέρουν πως η κρίση έδειξε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι «εύθραυστες». Στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής της Τουρκίας, η τουρκική προεδρία δεν κάλεσε τους 10 πρεσβευτές στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα.


Eν τω μεταξύ η Αγκυρα εξακολουθεί να τηρεί σκληρή γραμμή και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο CΝΝ Turk δήλωσε πως μόλις ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε και η Αγκυρα θα απαντήσει άμεσα με σεισμικές έρευνες και ίσως αργότερα με γεωτρήσεις και πρόσθεσε πως «δεν θα επιτρέψουμε σε καμία δύναμη να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία δύναμη να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας. Πρόσφατα το ναυτικό μας, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το έδειξαν στο πεδίο. Οταν επιχειρούν να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο πεδίο και στο τραπέζι. Το δείξαμε. Θα το ξαναδείξουμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αρα η ισορροπία δεν θα αλλάξει».


Ελληνογαλλική συμφωνία λόγω… ζήλειας

Η Τουρκία δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένη από την ελληνογαλλική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, όπως και από την απόφαση της Αθήνας να προμηθευτεί μαχητικά και φρεγάτες από το Παρίσι. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτό φάνηκε και από όσα ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου για τις δύο χώρες. «Ποιος κατηγορεί την Τουρκία (για τους S-400); Είναι η Ελλάδα που δεν συνεισφέρει σωστά στο ΝΑΤΟ. Τι συνεισφέρει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ; Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα όσον αφορά τη συμμετοχή σε αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Οσον αφορά τη συνεισφορά στον προϋπολογισμό, είναι στους οκτώ πρώτους. Τι συνεισφέρει η Ελλάδα; Ποιος προσπαθεί να κάνει αυτή την κατηγορία; Η Γαλλία. Τι συμβαίνει με τη Γαλλία; Η ζήλεια προς την Τουρκία. Ζηλεύει και στην Αφρική. Ζηλεύει κάπου αλλού» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Στην Αγκυρα παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή και τις συνεργασίες της Ελλάδας με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σαουδική Αραβία.

 

Αναδημοσίευση Από το ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ