Βασίλης Τσακίρογλου,
Στη δέσμευση να ενώσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να τεθεί τέρμα στην καταστροφή των δασών έως το 2030 κατέληξαν οι 200 ηγέτες από όλο τον κόσμο στην 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Η υπόσχεση αυτή, μαζί με εκείνη της Ινδίας να περιορίσει στο ήμισυ τη χρήση ρυπογόνων καυσίμων με την ευρεία υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ήταν οι δύο πιο ηχηρές και ουσιαστικές ειδήσεις από τη Διάσκεψη της Γλασκώβης.
Κατά τα λοιπά, την ειδησεογραφία από το COP26 απασχολούν ζητήματα όπως:
- Η υπόσχεση του Τζεφ Μπέζος της Amazon να προσφέρει 1 δισ. δολάρια για την αναδάσωση στην Αφρική.
- Η συμμετοχή της βασίλισσας Ελισάβετ στη Διάσκεψη, έστω και εξ αποστάσεως, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
- Η πρόταση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ για την κοστολόγηση και φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εν είδει μέσου αποτροπής από τη χρήση ρυπογόνων μέσων.
- Η «πολεμική» εμφάνιση της νεαρής ακτιβίστριας για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία κατακρίνει με σκαιό -έως και απρεπή, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα μαζί με διαδηλωτές- τρόπo τους ηγέτες που παίρνουν μέρος στο COP26, καταλογίζοντάς τους απέραντη υποκρισία.
- Η ακατανίκητη υπνηλία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
- Η δικαιολογία του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ότι «επιστρέφω στο Λονδίνο με αεροπλάνο διότι με το τρένο θα χάσω πολύ χρόνο, αλλά το αεροσκάφος μου καίει, σε μεγάλο βαθμό, 'πράσινα' καύσιμα». Η ειρωνεία έγκειται στο ότι ο ίδιος ο Τζόνσον προτρέπει τους ομολόγους του να περιορίσουν τις μετακινήσεις με ρυπογόνα μέσα.
Εν περιλήψει, το κυρίαρχο στοιχείο στο COP26 είναι η επιφυλακτικότητα εξού και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπήρξε κάποια θεαματική εξέλιξη. Και ταυτόχρονα, ωστόσο, εξίσου έντονη είναι η αίσθηση ότι η ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κατεπείγουσα προτεραιότητα. Tο ζητούμενο είναι η συμφωνία για την κοινή προσπάθεια κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με συγκεκριμένο στόχο, εκφρασμένο σε βαθμούς Κελσίου. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται ότι θα προκύψει από το COP26.
Ως προς τα ζητήματα του αμέσως ελληνικού ενδιαφέροντος, τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο COP26 είναι τα εξής: «Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, στην Ελλάδα δημιουργήσαμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Δίνουμε έμφαση στον όρο 'Κλιματική Κρίση', διότι ήδη χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Καλούμαστε όμως να δράσουμε και προληπτικά.
» Η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση, πέραν των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030. Και πήραμε 6 θεμελιώδεις πρωτοβουλίες:
1. Ναυτιλία: Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.
2. Τουρισμός: Η πρωτοπόρος στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς.
3. ΑΠΕ: Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της «παραδοσιακής» αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας.
4. Απολιγνιτοποίηση: Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023.
5. Θάλασσα: Αναφορικά με τα οικοσυστήματα, λαμβάνουμε ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία 'Untrodden Mountains' (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας.
6. Διασυνδέσεις: Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει αυτή την εβδομάδα το νέο κλιματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αντιθέτως, υπάρχει ανάγκη ταχύτερης και μη συμβατικής αντιμετώπισης του προβλήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.
Γενικότερα, η συμφωνία για την ανάσχεση της καταστροφής των δασών, θεωρείται ένα μεγάλο βήμα προόδου στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο COP26 της Γλασκώβης τη σχετική συμφωνία υπογράφουν πάνω από 100 κράτη δια των αντιπροσώπων τους, θέτοντας έτσι το 85% των δασικών εκτάσεων του πλανήτη σε καθεστώς αυξημένης προστασίας και ανασύστασης. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη συμφωνία θα προσυπογράφει και η Βραζιλία, η οποία δεν εκπροσωπείται επισήμως στο COP26, μιας και ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου δεν μετέβη στη Σκωτία.
Επίσης, ενώ η Ινδία αρχικά απογοήτευσε, δηλώνοντας δια στόματος του πρωθυπουργού της, Ναρέντρα Μόντι ότι δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί για την πλήρη εκμηδένιση των ατμοσφαιρικών ρύπων παρά μόνο έως το 2070, ισορρόπησε τις εντυπώσεις με την υπόσχεση για τις ΑΠΕ έως το 2030. Κατά τον τρόπο αυτό οι ατμοσφαιρικοί ρύποι θα μειωθούν κατά 1 δισ. τόνους. Η απόφαση αυτή της ινδικής κυβέρνησης ανεβάζει το ποσοστό των κρατών που συντονίζονται στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής στο 90% από το σύνολο των χωρών
ολόκληρης της Γης.
Αναδημοσίευση Από το www ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου