Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Χωρίς ΚορβιΤ, με Έλενχο,

 



Covid Free GR: Η εφαρμογή ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού - 

Πώς θα λειτουργεί,


Για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το app για την εστίαση μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. 


Όπως είπε πρόκειται για εφαρμογή-κλειδί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων.


Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στο gov.gr για κάθε κινητό τηλέφωνο, για κάθε τάμπλετ και ονομάζεται COVID -Free.GR. Ο καθένας μπορεί να την κατεβάσει είτε για κινητά adroid είτε για κινητά της Apple.


Σε κάθε περίπτωση μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα, gov.gr και εκεί θα αναρτηθούν και τα σήματα τα οποία ανέφερε και παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης εντός της ημέρας.


Η συγκεκριμένη εφαρμογή επαληθεύει τόσο το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID όσο και το ελληνικό. Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό μπορεί να το κάνει και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, εφόσον κάποιος το έχει κατεβάσει. Η εφαρμογή δεν κρατάει, δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα ούτε και ιστορικό των επαληθεύσεων.


Τα επίπεδα της επαλήθευσης


Επίπεδα της επαλήθευσης είναι τρία:


1. Πράσινο: Εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από τον COVID κατά το τελευταίο εξάμηνο


2. Κίτρινο: Εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ (rapid ή PCR).


3. Κόκκινο Εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο το πιστοποιητικό.


Η χρονική ισχύς είναι η εξής:


-Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό είναι 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ώστε να είναι πλήρης ο εμβολιασμός.


-Στη νόσηση είναι το εξάμηνο


-Σε ό,τι αφορά τα τεστ:


για το μεν Rapid test είναι 48 ώρες από τη συλλογή του δείγματος .


για το δε PCR test - είναι οι 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος.


"Προφανώς σε ό,τι αφορά τους αμιγείς χώρους που ανέφεραν οι δύο υπουργοί, αναφερόμαστε στο πράσινο δηλαδή στον εμβολιασμό ή τη νόσηση" τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι "η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή αρκεί κανείς να την κατεβάσει. Με το που την ανοίγει αναφέρει τη σάρωση QR και αρκεί κανείς να περάσει το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί είτε σε ψηφιακή μορφή και να μπορέσει να έχει το αποτέλεσμα που θέλει".



www real.gr