Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Η Αίγυπτος χαιρετίζει την προσπάθεια να "γεφυρωθεί" το χάσμα Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ,


 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου χαιρέτισε την διαφαινόμενη επίλυση της τρίχρονης διαμάχης μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας, που είχε οδηγήσει την Ντόχα σε απομόνωση μεταξύ των χωρών του Αραβοπερσικού Κόλπου.
Έχει υπάρξει "πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στην επίλυση των ζητημάτων που είχαν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση", ανέφερε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι στο δίκτυο TeN TV, πλέκοντας το εγκώμιο της μεσολάβησης του Κουβέιτ.

"Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να εμπλακούμε με θετικό πνεύμα σε οτιδήποτε οδηγεί σε αλληλεγγύη μεταξύ των Αράβων και στην εξάλειψη εντάσεων", πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σούκρι, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι "συμπεριληπτική" και να λαμβάνει υπ' όψιν "όλους τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση".

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές, εμπορικές και ταξιδιωτικές σχέσεις με το Κατάρ το 2017, κατηγορώντας την Ντόχα ότι στηρίζει ανατρεπτικές ομάδες και υπονομεύει την προσπάθεια περιφερειακής απομόνωσης του Ιράν.

Το πλούσιο σε φυσικό αέριο εμιράτο αποτελεί εδώ και δεκαετίες καταφύγιο για ισλαμιστικά πολιτικά ρεύματα και διατηρεί δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα,  ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Διατηρεί επίσης πολύ στενές σχέσεις με την ισλαμοσυντηρητική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Σαουδική Αραβία και Κατάρ έκαναν λόγο την περασμένη εβδομάδα για πρόοδο στην επίλυση της διαμάχης τους, σε μια προσπάθεια η οποία λαμβάνει χώρα με τη μεσολάβηση της απερχόμενης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.


Αναδημοσίευση Απο capital.gr