Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Φτιάξτε την Δημόσια Διοίκηση, Με όποια Κυβέρνηση.-,






Η ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ,


Το βιολί μας εμείς, να προσπαθούμε να συμβάλουμε στην διαμόρφωση ρηξικέλευθων θέσεων για το αύριο της χώρα, που πρέπει νομίζουμε ότι πρέπει να έχει ο γνήσιος κεντροαριστερός χώρος. Και όχι να ξεκατινιαζόμαστε, στο γαϊτανάκι με τις κόντρες για τον σταλινισμό, τους ναζί και πάει λέγοντας.
Μετά λοιπόν όσα εκθέσαμε, σε προηγούμενα σημειώματα, για το Πολιτικό Σύστημα και την Οικονομία, πάμε και σε ένα άλλο πονεμένο τομέα πολιτικής.


Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κοντεύουμε να αντιστρέψουμε τον κώνο των ευθυνών, για την - κάθε άλλο παρά λαμπρή - κατάσταση της Δημόσια Διοίκησης.
Κατηγορούμε τους δημόσιους υπάλληλους επειδή κάμποσοι, ενώ δεν ήταν ούτε είναι κατάλληλοι, δέχτηκαν να διοριστούν ( sic ). Και όχι τον διαχρονικό πολιτικαντισμό, που τους διόρισε. Λες και έπρεπε να αρνηθούν.
Κατηγορούμε το τέρας της γραφειοκρατίας που δημιουργούν οι πολλές άχρηστες υπηρεσίες, οι πολλοί ανενεργοί οργανισμοί και οι κάμποσοι ανευθυνοϋπεύθυνοι υπάλληλοι. Και όχι τον διαχρονικό πολιτικαντισμό, που ευθύνεται για την απουσία σχεδιασμού υπηρεσιών, οργανογράμματα, καθηκοντολόγια και αξιολογήσεις. Και μετά μας φταίνε τα μνημόνια, που επέβαλαν έστω να μετρήσουμε επί τέλους υπηρεσίες και υπαλλήλους.

Κατηγορούμε ισοπεδωτικά τον συνδικαλισμό, επειδή κάποιες κακές συνδικαλιστικές ηγεσίες επέβαλαν πιέζοντας και εκβιάζοντας διάφορα προκλητικά προνόμια για τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τα μέλη τους. Και όχι τον διαχρονικό πολιτικαντισμό, που τους "θώπευσε", τους έδωσε τα προνόμια αυτά και έφθασε στο σημείο να συνδιοικεί μαζί τους κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.
Όσο είναι αλήθεια ότι έχουμε προβληματικούς θύλακες στην Δημόσια Διοίκηση άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι δεν είναι καθόλου λίγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που , με όποιο τρόπο κι αν διορίσθηκαν , είναι χρήσιμοι, συνεπείς και κρατούν όρθια μια ΔΔ που ο διαχρονικός πολιτικαντισμός εκμεταλλεύθηκε, διέφθειρε και έκανε προβληματική.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να πάψει να λειτουργεί ο πολιτικαντισμός, για να διορθωθεί και η Δημόσια Διοίκηση. Για την οποία είναι αναγκαία μερικά ρηξικέλευθα μέτρα, που καλό είναι να συμφωνηθούν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και να θεσμοθετηθούν.

1.- Επιτροπή ειδικών επιστημόνων κύρους αξιολογεί και σχεδιάζει τις υπηρεσίες υπουργείων και τους οργανισμούς που χρειάζεται η Ελλάδα του αύριο, για να λειτουργεί σωστά για την εξυπηρέτηση του πολίτη και για την ανάπτυξη της χώρας. Το σχέδιο των ειδικών πρέπει να κάνει πολιτική πρόταση ειδική διακομματική επιτροπή, μακάρι ομόφωνα. Και η Βουλή να το κάνει νόμο ευρείας συμφωνίας, για να ισχύσει για πολλά χρόνια.
2.- Οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί του νέου νόμου στελεχώνονται από κατάλληλους υπαλλήλους όλων των βαθμίδων, είτε μετά από αξιολόγηση των υπαρχόντων, βάσει αντικειμενικών αναγκαίων προσόντων είτε με προσλήψεις προσοντούχων.
3.- Οι υπάλληλοι που δεν επιλέγονται αξιολογούμενοι, παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις, χωρίς καμία ζημιογόνο υπηρεσιακή και μισθολογική μεταβολή και διατίθενται όπου υπάρχουν ανάλογες ανάγκες, στην κεντρική ΔΔ ή στην Αυτοδιοίκηση.
4.- Του λοιπού όλες οι προσλήψεις δημόσιων υπαλλήλων γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, με αντικειμενικά κριτήρια προσόντων, για τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν.
5.- Οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης προηγούνται όλων στις προσλήψεις. Η Σχολή λειτουργεί τμήματα μετεκπαίδευσης υπαρχόντων δημόσιων υπαλλήλων. Και η ευδόκιμη φοίτηση σε αυτά αποτελεί κριτήριο προτίμησης στις προαγωγές, υπηρεσιακές, βαθμολογικές και μισθολογικές.
6.- Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν, ανά υπουργείο και ανά οργανισμό, πρωτοβάθμια συνδικαλιστική ένωση και όλοι μαζί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική ομοσπονδία, για την διεκδίκηση των υπηρεσιακών, βαθμολογικών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους, στα πλαίσια των νόμων.
7.- Εκπρόσωποι των εργαζομένων δημόσιων υπαλλήλων μετέχουν τα δ.σ. των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, με δικαίωμα λόγου σε όλα τα θέματα και ψήφου μόνο σε αυτά που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν και ελέγχουν αλλά δεν συνδιοικούν.
8.- Απεργία σε δημόσια υπηρεσία ή οργανισμό νοείται μόνο εάν την αποφασίσει το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών της οικείας συνδικαλιστικής ένωσης ή της ομοσπονδίας. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και άρα του λαού δεν απεργούν απερίσκεπτα εναντίον του λαϊκού συνόλου, που είναι εργοδότης τους.
9.- Οι δημόσιοι υπάλληλοι, έτσι αξιολογημένοι και διορισμένοι, είναι μόνιμοι. Και δεν απολύονται παρά μόνο με προβλεπόμενες από τον νόμο πειθαρχικές διαδικασίες. Οι σχετικές υποθέσεις διεκπεραιώνονται το αργότερο εντός τριμήνου, από πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία ηγούνται ή και πλειοψηφούν δικαστικοί λειτουργοί.
10.- Οι προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων και οι επιλογές σε θέσεις διευθυντικής ευθύνης γίνονται, βάσει του νόμου, από υπηρεσιακά συμβούλια, στα οποία ηγούνται δικαστικοί λειτουργοί και συμμετέχουν κορυφαίοι ανά κλάδο υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι σχετικές αποφάσεις, εάν δεν είναι ομόφωνες, έχουν λεπτομερή τεκμηρίωση πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Και προσβάλλονται μόνο άπαξ σε ειδικά διοικητικά δικαστήρια δευτέρου βαθμού και στο Σ.τ.Ε μόνο για νομοτεχνικά σφάλματα.
11.- Οι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων αξιολογούνται ανά διετία, από ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια, η σύνθεση των οποίων προβλέπεται από τον νόμο και δεν μπορεί να αλλάζει κατά το δοκούν των πολιτικών προϊσταμένων. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης μετράει, με πόντους, θετικά ή αρνητικά, για την περαιτέρω υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.
12.- Οι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων, που κρίνονται ως ιδιαίτερης επάρκειας και αποδοτικότητας, παίρνουν ειδικά υπηρεσιακά και μισθολογικά bonus.
13.- Δεν επιτρέπεται κανένα ειδικό προνόμιο διορισμού, εξέλιξης και επιλογών θέσης σε δημόσιους υπαλλήλους, με κριτήριο την όποια συγγενική τους σχέση με άλλους ή για ικανοποίηση ατεκμηρίωτων συνδικαλιστικών αιτημάτων.
14.- Η εκπροσώπηση των δημόσιων φορέων σε ευρωπαϊκούς θεσμούς γίνεται με επιλογές της Κυβέρνησης, για εκπροσώπηση της χώρας και με αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων σε θεσμούς διασφάλισης των υπαλληλικών δικαιωμάτων.
Ας αποφασίσουν αυτά ή περίπου αυτά οι πολιτικοί μας ταγοί. Όλων των κομμάτων και χρωμάτων. Και όποιοι διαφωνούν, να μας το πουν δημόσια και να κριθούν πολιτικά γι αυτό.
Πάντως, εάν τηρηθούν αυτά η περίπου αυτά, νομίζουμε ότι η ΔΔ θα γίνει πιο καλή , πιο αξιοκρατική και πιο αποδοτική. Ώστε να κάνει την δουλειά της σωστά, για τον πολίτη και την ανάπτυξη της χώρας. Με όποια Κυβέρνηση





Αναδημοσιευσα Από Μάκης Γιομπαζολιάς