Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

πολλά μικρά Ένα Μεγάλο..Έτσι "Δάγκωσαν" Ελλαδα, Επανέφερε Έλληνα Τάξη,




Από τον Δημοσιογράφο Μάκη Γιομπαζολιά,

Για να μη μένουμε στις διαπιστώσεις, να τα δούμε ένα ένα, αυτά που νομίζουμε ότι πρέπει να συνθέσουν την ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ, που χρειάζεται στην χώρα μας.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τα βασικά προβλήματα του Πολιτικού μας Συστήματος είναι τέσσερα :

- Ο κομματικά εξαρτημένος ή κομματικά επηρεαζόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού από τα κόμματα εξαρτάται η εκλογή του.

- Η ανυπαρξία της συνταγματικά υποδεικνυόμενης διάκρισης των βασικών λειτουργιών- εξουσιών του πολιτεύματος. Το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές, η ηγετική ομάδα του και εν τέλει ο αρχηγός του, παίρνει την Εκτελεστική εξουσία ( Κυβέρνηση ), την Νομοθετική εξουσία ( απόλυτη πλειοψηφία Βουλής ) και διορίζει την ηγεσία της Δικαστικής εξουσίας. Αν προσθέσουμε το στρεβλό εκλογικό σύστημα, που με το θηριώδες bonus δίνει τα πάντα σε κόμμα μειοψηφίας, το "επάγγελμα βουλευτής" και το ότι οι περισσότεροι υπουργοί είναι ταυτόχρονα βουλευτές ( ελέγχοντες και ελεγχόμενοι ), έχουμε ένα μπάχαλο κοινοβουλευτικής απολυταρχίας.

- Η ανυπαρξία δημοκρατικής οργάνωσης των κομμάτων. Ο κομματικός αρχηγός και μάλιστα τώρα εκλεγόμενος από την "βάση", προσχηματικά ελέγχεται από τα κομματικά όργανα ενώ απόλυτα ελέγχει τα πάντα. Π.χ. διορίζει τους υποψήφιους βουλευτές, διαγράφει τους διαφωνούντες, επιλέγει βουλευτές ως υπουργούς αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές και επιβάλλει τις απόψεις του στα κομματικά στελέχη, που εξαρτούν από αυτόν και την ηγετική ομάδα του την κομματική και πολιτική τους πορεία.

- Η οικονομική εξάρτηση των μεγαλύτερων κομμάτων και στελεχών τους, από την κρατική επιχορήγηση, από την επιχειρηματική διαπλοκή και από τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπορεί και πρέπει να γίνει με τα εξής μέτρα, που βεβαίως πρέπει να ψηφισθούν από την Βουλή ( δύσκολο αλλά απαραίτητο ) και αρκετά να μπουν στο νέο Σύνταγμα :

- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απ ευθείας από τον λαό. Να μην έχει ενεργό πολιτική δραστηριότητα τρία τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή του. Και να επιλέγεται όχι τόσο για την πολιτική του δράση όσο για την επιστημονική και κοινωνική του καταξίωση, την αξία του να είναι επικεφαλής του Κράτους και την ικανότητα του να ελέγχει την συνταγματική νομιμότητα των ενεργειών και παραλείψεων όλων των λειτουργιών του πολιτεύματος.
- Τα κόμματα να διαγκωνίζονται, σε άλλες εκλογές για την Κυβέρνηση ( με νικητή εκείνο που θα πάρει πάνω από 50% σε δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων της πρώτης ) και σε άλλες για Βουλή ( με μονοεδρικές περιφέρειες σε κάθε Δήμο ή περιφερειακή ενότητα ) και Γερουσία ( με απλή αναλογική και ολιγοεδρικές σε κάθε Περιφέρεια ).
- Υπουργοί να επιλέγονται από τον Πρωθυπουργό κατάλληλες ανά τομέα προσωπικότητες. Και να μην είναι βουλευτές, αλλιώς να παραιτούνται από την βουλευτική έδρα, υπέρ του αναπληρωματικού τους.
- Πρόωρες εκλογές μόνο σε αυστηρά προβλεπόμενες από το Σύνταγμα περιπτώσεις. Δεν είναι απαραίτητη η δεδηλωμένη της Βουλής, που ελέγχει την Κυβέρνηση και ψηφίζει τους νόμους. Αλλά να μην εμποδίζει την λειτουργία της Κυβέρνησης, που να μπορεί να κυβερνά και με κυβερνητικές αποφάσεις στα πλαίσια των νόμων, ελεγχόμενες για την συνταγματικότητα τους από το Συνταγματικό Δικαστήριο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Βουλή νομοθετεί και ελέγχει αλλά δεν κυβερνά.
- Βουλευτές που συμπληρώνουν δύο πλήρεις ή τρεις τουλάχιστον τριετείς θητείες να μην μπορούν να είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογή. Οι βουλευτές, δεν διαγράφονται παρά μόνο με απόφαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Ο Πρόεδρος της Βουλής να εκλέγεται από την πλειοψηφία της.
- Τα κόμματα να χρηματοδοτούνται από τα μέλη τους και από ιδιωτικές φανερές πηγές. Το Κράτος να παρέχει στα κόμματα της Βουλής δημόσια μικρά κτίρια για την στέγαση τους και αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους της επιλογής τους, για την γραφειοκρατική τους εξυπηρέτηση. Συζητήσιμη μικρή κρατική επιχορήγηση, για αναλώσιμα, εκδηλώσεις και μετακινήσεις, με έλεγχο και απόδοση λογαριασμού.
- Τα κόμματα να έχουν θεσπισμένες από τον νόμο δημοκρατικές διαδικασίες, που να προβλέπονται στα καταστατικά τους, για να εγκρίνονται αυτά από τον Άρειο Πάγο. Οι υποψήφιοι βουλευτές να επιλέγονται από τις κομματικές οργανώσεις, που να έχουν δικαίωμα ανάκλησης τους, εάν δεν τηρούν το κομματικό καταστατικό ή δεν ακολουθούν κατ επανάληψη τις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.
- Η Δικαιοσύνη να αυτοδιοικείται και να μην έχει υπουργό ως πολιτικό προϊστάμενο. Οι δικαστές να εκλέγουν την ηγεσία τους σε κάθε βαθμίδα και να απαγορεύεται η πολιτική τους δραστηριότητα, ακόμη και μετά την συνταξιοδότηση τους, εκτός εάν κάποιος εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
- Η φιλοξενία ανακοινώσεων, δραστηριοτήτων αλλά και στελεχών των κομμάτων της Βουλής, ανάλογα με την δύναμη τους, να είναι υποχρεωτική για τα ΜΜΕ, με ποινές προστίμων ή και αφαίρεση άδειας από το ΕΣΡ, σε περιπτώσεις αλλεπάλληλων παραβάσεων.




Αναδημοσιευσα Από Face Book Μάκης Γιομπαζολιάς