Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η Γερμανία με την Συμπεριφορά της Χαλάει την Ευρώπη,



Γκίζι: Με τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα, η Γερμανία έχει καταστρέψει την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ,

«Η Γερμανία έχει θέσει τέλος στην αλληλεγγύη της με την Ελλάδα, και γι’ αυτό έχει καταστρέψει την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) και μορφή της Αριστεράς στη Γερμανία.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι, που βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή του 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για ένα πολύ ζωντανό, πολύ αποφασισμένο συνέδριο, παρά την πολύ δύσκολη τόσο για το κόμμα όσο και την ελληνική κυβέρνηση, που «εκβιάζεται να εφαρμόσει» ένα σωρό μέτρα τα οποία δεν θέλει.

Αναφερόμενος στην συνάντηση των ηγετών των χωρών του Νότου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα λέει πως είναι «πολύ σημαντικό ότι συναντήθηκαν για να εκφράσουν επιτέλους από κοινού την αντίθεσή τους στην αυστηρή πολιτικής λιτότητας». «Είναι πολύ σημαντικό για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν την λεγόμενη μειοψηφία αρνησικυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε άλλο σημείο.

Τέλος, ερωτηθείς εάν θεωρεί πιθανή μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017, δηλώνει ότι είναι υπέρ, «αλλά αισιόδοξος δεν είμαι για την ώρα, αν και γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος» και τονίζει: «Είναι όμως ιστορικά αναγκαίο να γίνει».

 Ακολουθεί η το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γκρέγκορ Γκίζι στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

   -Κύριε Γκίζι, ποιες είναι ο πρώτες σας εντυπώσεις από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

   -Ότι είναι πολύ ζωντανό, πολύ αποφασισμένο, αν και η κατάσταση είναι .

   -Νομίζετε ότι υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες έχει το περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μιαν αριστερή πολιτική. Τι είναι εφικτό;

   -Νομίζω πως είναι αναγκαία λ.χ. μια μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη, δηλαδή περαιτέρω επιβάρυνση των ευημερούντων και των πλουσίων Ελλήνων. Αλλά τα περιθώρια τα οποία έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ μικρά, διότι οι λεγόμενοι θεσμοί την εξαναγκάζουν να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη πολιτική. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν την λεγόμενη μειοψηφία αρνησικυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να παρεμποδίσουν στο μέλλον συγκεκριμένες αποφάσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση...

  -Και ο ρόλος της Γερμανίας ποιος είναι στο θέμα αυτό;

   -Η Γερμανία έχει θέσει τέλος στην αλληλεγγύη της με την Ελλάδα, και γι’  αυτό έχει καταστρέψει την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   -Η ελληνική αντιπολίτευση, ιδίως η Νέα Δημοκρατία, επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέστρεψε την Ελλάδα. Τι γνώμη έχετε εσείς;

   -Πρόκειται για απόλυτα ανόητη άποψη. Είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή εδώ και δεκαετίες με όλο αυτό το οργανωμένο σύστημα των δωροδοκιών, και ιδίως με την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής η οποία διευκόλυνε τις τράπεζες να έχουν δραστηριότητες οι οποίες οδήγησαν στη μεγάλη δημοσιονομική κρίση. Το γεγονός ότι υπάρχει η κρατική κρίση χρέους οφείλεται μόνο στο ότι τα κράτη χρηματοδότησαν τις τράπεζες. Αν δεν το είχαν κάνει δεν θα είχαμε οδηγηθεί στην κρίση. Νομίζω λοιπόν ότι πριν ρίξουν την ευθύνη στους άλλους οι συντηρητικοί θα όφειλαν να βοηθήσουν την ελληνική Αριστερά για να ελαχιστοποιηθούν τα βάρη του λαού.

   -Η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σάς είναι ασφαλώς γνωστή. Θεωρείτε ότι είναι δυνατή η ελάφρυνση του χρέους στο ορατό μέλλον;

   -Φυσικά και είναι δυνατή, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικά θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τα χρέη όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης. Ο Σόιμπλε όμως δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να την κάνει. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να έχουμε και εμείς στη Γερμανία μια άλλη κυβέρνηση η οποία να πάρει και άλλες αποφάσεις, ώστε να λύσει το πρόβλημα. Διαφορετικά η Ευρώπη θα διαλυθεί και το θεωρώ επικίνδυνο για διάφορους λόγους.

   -Θεωρείτε πιθανή μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση στη Γερμανία, είσθε υπέρ, είστε αισιόδοξος για έναν τέτοιο συνασπισμό μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017;

   -Βλέπω μια πιθανότητα, είμαι υπέρ, αλλά αισιόδοξος δεν είμαι για την ώρα, αν και γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Τη θέλω προσωπικά, αλλά για την ώρα βάζω ένα ερωτηματικό, διότι υπάρχουν αντιδράσεις στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στους πράσινους αλλά και στο δικό μας κόμμα. Είναι όμως ιστορικά αναγκαίο να γίνει. Ακόμα και χριστιανοδημοκράτες το έχουν εν τω μεταξύ αντιληφθεί.

   -Μετά από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου. Νομίζετε ότι διαμορφώνεται ένα μέτωπο κατά της αυστηρής λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί και στην πέραν των Άλπεων Ευρώπη;

   -Ήταν πάρα πολύ σημαντικό το ότι συναντήθηκαν για να εκφράσουν επιτέλους από κοινού την αντίθεσή τους στην αυστηρή πολιτικής λιτότητας και θα μπορούσε να επιδράσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

   -Μήπως υπάρχει ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρώπης, όμως όπως διατείνονται ορισμένοι;

   -Όχι. Αν η Ευρώπη διασπαστεί αυτό θα σημάνει και το τέλος της. Αν όμως η Ευρώπη συνεχίσει να κάνει αυτά που θέλει η γερμανική κυβέρνηση τότε και πάλι η Ευρώπη θα διαλυθεί. Αν η κυρία Λεπέν γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας τότε πάλι η Ευρώπη θα είναι νεκρή. Πρέπει λοιπόν να αγωνιστούμε από κοινού για μιαν ενωμένη Ευρώπη.

   -Το μήνυμά σας προς τους Έλληνες ποιο θα ήταν;

   -Oι Έλληνες θα πρέπει να ξεπεράσουν την απομόνωση. Θα ήταν πολύ καλό αν συγκεντρωθούν περισσότερες χώρες οι οποίες να είναι αντίθετες με την νεοφιλελεύθερη πολιτική, με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, τότε μπορεί να έχουμε επιτυχία. Αν οι πολίτες νοιώσουν ότι τα πάει καλά η κυβέρνηση τότε θα μεγαλώσει και η συναίνεσή τους για το έργο της. Μέχρι τότε χρειάζεται επιμονή γιατί πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.


Αναδημοσίευσα Από Εφημερίδα Ποντίκι