Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Oι Έλληνες καλλιτέχνες σηκώνουν τους τόνους για το Φεστιβάλ,


Συζήτηση καλλιτεχνών με θέμα το Φεστιβάλ και τον αποκλεισμό της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής στο θέατρο «Σφενδόνη» | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ,


Ζητούν παραίτηση Μπαλτά & θεωρούν τον Φαμπρ persona non grata,


Ο εξοβελισμός των ελληνικών παραστάσεων από το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου έχει ξεσηκώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο, παρόλο που το Δ.Σ. του οργανισμού με ανακοίνωσή του «κάνει πίσω» και υπόσχεται ότι θα εντάξει και ελληνικές παραστάσεις.

Στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. αναγνωρίζει την «ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις» και συγκροτεί επιτροπή «που θα επεξεργαστεί υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο φεστιβάλ», για να ενταχθούν κάποιες στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις διαθέσιμες ημερομηνίες και τα οικονομικά δεδομένα του θεσμού.

Ωστόσο, οι Έλληνες καλλιτέχνες σηκώνουν τους τόνους. Ζητούν την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και κηρύσσουν τον Γιαν Φαμπρ ως persona non grata.  Σ' αυτό τουλάχιστον κατέληξε η συντριπτική πλειονότητα των καλλιτεχνών, που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο θέατρο «Σφενδόνη» για να συζητήσουν πάνω στις εξελίξεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και, κυρίως, πάνω στον εξοβελισμό των ελληνικών παραστάσεων -εκτός από εκείνες των κρατικών σκηνών.

Συγχρόνως συμφώνησαν με την πρόταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) για συγκέντρωση-διαμαρτυρία τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι έξω από το ΥΠΠΟ.

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ως βάση του ψηφίσματος, στο οποίο κατέληξαν μετά τη ζωηρή συζήτηση τριών και πάνω ωρών εκατοντάδες καλλιτέχνες που πλημμύρισαν το θέατρο, το φουαγέ αλλά και τον δρόμο, χρησιμοποιήθηκε κείμενο του ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Μαυριτσάκη, το οποίο διαβάστηκε στο ξεκίνημα της συνάντησης.

Eπειδή όμως αυτό επικεντρωνόταν στις ευθύνες του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ και δεν είχε καμία αναφορά στο πρόσωπο και τον ρόλο του Αριστείδη Μπαλτά, τον οποίο σχεδόν ομόφωνα οι παριστάμενοι θεωρούν ως κύριο υπεύθυνο για την εξέλιξη, προστέθηκε και ειδικό κείμενο.

Σ' αυτό οι καλλιτέχνες, εκτός από την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού για «παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες», ζητούν την άμεση εξέταση από επιτροπή όλων των ελληνικών προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί στο φεστιβάλ και την ένταξη ενός ικανού ποσοστού τους, που να πλησιάζει τον μέσο όρο των προηγουμένων ετών, στο πρόγραμμα.



Χρήστος Λεοντής EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Δημοσιεύουμε το ψήφισμα-επιστολή προς Γιαν Φαμπρ, το οποίο θα μεταφραστεί, θα αναρτηθεί στα σόσιαλ μίντια και θα σταλεί και στο εξωτερικό (Τύπο και καλλιτεχνικούς οργανισμούς).


Κύριε Φαμπρ

Στο σύντομο πέρασμά σας από τη χώρα μας προλάβατε να διαπράξετε μία σειρά από σοβαρά ατοπήματα, τα οποία συνιστούν βαθύτατες προσβολές για όλους εμάς που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, αλλά και για άλλους πολλούς. Συγκεκριμένα:

1. Συμμετέχετε σε μία "αριστοκρατικού τύπου" συνέντευξη με carte de visite (συνθήκη πρωτόγνωρη όχι μόνο γιά τα ηθη του Ελληνικού Φεστιβάλ), από την οποία επιλέξατε να απουσιάζουν οι Έλληνες καλλιτέχνες, αγνοώντας ότι το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως και κάθε άλλο φεστιβάλ, είναι κατά κύριο λόγο δημιούργημα των καλλιτεχνών που το τροφοδοτούν γενναιόδωρα επί χρόνια με το ταλέντο, το πάθος τους και τις πρωτοποριακές ιδέες τους.

2. Παραδεχθήκατε ότι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά, παρ' όλα αυτά, θεωρείτε εαυτόν ικανό να αναλάβει (ως curator!) τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της χώρας , υποβιβάζοντας έτσι τους έλληνες δημιουργούς σε μία θολή, καλλιτεχνικά ανυπόληπτη μάζα, που θα 'πρεπε να σας οφείλει και ευγνωμοσύνη.

3. Μας συστήνετε , με το καλημέρα, ένα ανοικονόμητο επιτελείο Βέλγων συνεργατών (οι οποίοι, σημειωτέον, μαζί με εσάς θα μισθοδοτούνται από το χρεωκοπήμένο κράτος μας) αποδεικνύοντας έτσι, με τον πιό εύγλωττο τρόπο , ότι η άγνοια σας περί του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού επιθυμείτε να παραμείνει άγνοια.

4. Προσπαθήσατε, με αξιομνημόνευτο θράσος είναι η αλήθεια, να μας εξαπατήσετε, ισχυριζόμενος ότι θα μετατρέψετε σε Διεθνές ένα φεστιβάλ που είναι ήδη Διεθνές από τα γεννοφάσκια του, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα καθαρά βελγοκεντρικό, με εσάς βεβαίως να αποσπάτε την μερίδα του λέοντος.

5. Αποκλείσατε ουσιαστικά από το (δικό μας) Φεστιβάλ όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια εμάς, τους Έλληνες δημιουργούς, θεωρώντας μας ανάξιους να συμμετέχουμε στην "εγκατάσταση" που εσείς ο ίδιος θα επιμελείσθε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως μας ξαναδοθεί το βήμα, αφού πρώτα θα έχουμε «μυηθεί» (με όρους κανονικότατης εκπαίδευσης) στο προσωπικό αισθητικό σας σύμπαν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για την οίηση και τον απροκάλυπτο καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό που επιδείξατε, έχετε καταστήσει τον εαυτό σας, κύριε Φαμπρ, persona non grata.

Και προς αποφυγή παρανοήσεων, με την παρούσα επιστολή δεν επιχειρούμε να διαπραγματευθούμε μαζί σας, όχι, δεν είμαστε συνδικαλιστές, δεν ζητάμε να μας παραχωρήσετε χρόνο και χώρο στην «εγκατάστασή» σας, ούτε θα φτάναμε ποτέ στο ταπεινωτικό σημείο να διεκδικούμε από σας όσα μας ανήκουν.

Με την παρούσα επιστολή σάς κάνουμε γνωστό, αφενός ότι δεν σας αναγνωρίζουμε ως καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και αφετέρου ότι οφείλετε να επανορθώσετε τις προσβολές που διαπράξατε εις βάρος μας, κάνοντας το αυτονόητο: επιστρέφοντας την πράξη διορισμού σας (εσείς και οι συνεργάτες σας) στον υπουργό που σας την παρέδωσε.

Αθήνα, 1 Απριλίου 2016

Aντιδράσεις καλλιτεχνών EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ,


Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γιαν Φαμπρ

«Οι αντιδράσεις που προκάλεσε στον κόσμο του θεάτρου και σε όσους μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στο καλλιτεχνικό πεδίο, το θεωρητικό πλαίσιο της τετραετούς θητείας του Γιαν Φαμπρ στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης, ήταν αναμενόμενες, παρ όλη την υπερβολή τους» αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «Για το Ελληνικό και (ανέκαθεν διεθνές) Φεστιβάλ».

«Δυστυχώς, αφού διανύσαμε τους προηγούμενες μήνες παγιδευμένοι σε μια προσωποκεντρική πόλωση (με πέτρα του σκανδάλου τον κ. Γ. Λούκο), βρισκόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με μια νέα προσωποκεντρική αντίληψη για το Φεστιβάλ» αναφέρει στην συνέχεια, προσθέτοντας «δεν αμφισβητούμε την αξία και το διεθνές κύρος του Γιαν Φαμπρ, οφείλει ωστόσο, κάποια στιγμή, το υπουργείο Πολιτισμού να εστιάσει όχι στα πρόσωπα αλλά στους θεσμούς, και να παρουσιάσει μια συγκροτημένη πρόταση πολιτιστικής πολιτικής με σαφείς στόχους, μια πρόταση που θα εμπνέεται από το αριστερό όραμα και το υπάρχον πρόγραμμα για τον πολιτισμό και δεν θα δίνει λευκή επιταγή σε εγχώριους ή εισαγόμενους σταρ».

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «η περιγραφή του θεωρητικού πλαισίου, έτσι όπως εκφράστηκε από τη συνέντευξη Τύπου, υπήρξε μερική, πρόχειρη και οπωσδήποτε ανισοβαρής τόσο ως προς το πληροφοριακό μέρος, όσο και ως προς την κατηγοριοποίηση των στόχων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Επισημαίνει δε, ότι «η άγνοια του ελληνικού καλλιτεχνικού πεδίου από τον νέο διευθυντή (ή επιμελητή, όπως προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται) είναι αναμενόμενη και συγγνωστή. Ωστόσο αυτή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε απαξίωση του εγχώριου δυναμικού και αποκλεισμού του από έναν σημαντικό δημόσιο θεσμό».

«Η τολμηρή σύνθεση, έστω κι αν γίνεται με όρους χρονικής πίεσης, έχει τις δυνατότητες να εντάξει  ανεκβίαστα, δίκαια και χωρίς τα παραδοσιακά συμπλέγματα μειονεξίας, το ελληνικό έργο  και τους Έλληνες δημιουργούς στον φυσικό τους χώρο ‒ το διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο. Ο κύριος Φαμπρ οφείλει να καλύψει το κενό της ελλιπούς ενημέρωσής του και να συνεργαστεί τόσο με τους καταξιωμένους όσο και με τους νεότερους Έλληνες δημιουργούς» αναφέρει το κείμενο.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ελπίδα «πως το υπουργείο Πολιτισμού και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής έχουν καταλάβει την αστοχία τους και ζητάμε να προχωρήσουν το ταχύτερο σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ουσιαστική διεύρυνση και εμβάθυνση του προγράμματος, με αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών παραγωγών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, πράγμα που αποτελεί πάγια θέση μας και μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος. Οι ελληνικές συμμετοχές θα πρέπει να αναπτυχθούν στους χώρους που είναι οργανικά και διιστορικά συνδεδεμένοι με το Φεστιβάλ».

«Ζητάμε επίσης εμφατικά να υπάρξει διαφανής και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των ήδη υπαρχουσών καλλιτεχνικών προτάσεων έτσι ώστε να καταγραφούν τόσο τα κριτήρια επιλογής, όσο και η αισθητική και θεωρησιακή δυναμική τους.  Η διαφάνεια, η αξιοκρατική κρίση και η δημόσια λογοδοσία να αποτελέσουν γνώμονα για τη λειτουργία του Φεστιβάλ στο μέλλον, τόσο όσον αφορά τις καλλιτεχνικές επιλογές, όσο και την οικονομική και διοικητική λειτουργία του. Γι' αυτό το τελευταίο θεωρούμε επίσης αναγκαίο τον άμεσο διορισμό οικονομικού-γενικού διευθυντή στο Ελληνικό Φεστιβάλ» προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ζητά, επίσης, «η διοίκηση να διασφαλίσει τους όρους εργασίας των καλλιτεχνών ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, με όποιο μανδύα».

«Το Ελληνικό Φεστιβάλ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να μετονομασθεί σε Διεθνές για τον απλούστατο λόγο ότι ανέκαθεν πληρούσε αυτή τη διάσταση. Η διεθνοποίηση ενός τέτοιου θεσμού συμβαίνει μέσα από την ανάγνωση του ελληνικού καλλιτεχνικού έργου και τη γόνιμη και ισότιμη συνομιλία ελληνικών και διεθνών παραγωγών, ώστε το εγχώριο δυναμικό να εντάσσεται οργανικά στο διεθνές θεατρικό και καλλιτεχνικό πεδίο ανασυγκροτώντας το» καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Aναδημοσιευση από www.efsyn.gr