Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Το ντόμινο του ντόπινγκ,

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα το 2007 ο Τάισον Γκέι (αριστερά) είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και ο Ασάφα Πάουελ το χάλκινο. Από χθες είναι και οι δύο ηττημένοι,
Βρώμικο ντόμινο από ντόπες στον στίβο,
Σοκ στον παγκόσμιο στίβο από την αποκάλυψη ότι οι κορυφαίοι σπρίντερ Τάισον Γκέι και Ασάφα Πάουελ βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ,
Σωτήρης Σπ. Βετάκης
Την ώρα που ο Γιουσέιν Μπολτ ανέβαζε φωτογραφία στο twitter που τον απεικονίζει να παίζει ντόμινο με τους ανθρώπους του προπονητικού επιτελείου του, οι βασικοί τα τελευταία χρόνια αντίπαλοί του έπεφταν κάτω σαν κομμάτια ενός άλλου, βρώμικου ντόμινο! Ο Τάισον Γκέι και ο Ασάφα Πάουελ, δύο από τους σπρίντερ που μαζί με τον Μπολτ βρίσκονται στην κορυφογραμμή των μικρών αποστάσεων, βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας. Οι δύο ειδήσεις έγιναν γνωστές με διαφορά ελάχιστων ωρών, γεγονός που προκάλεσε απίστευτο σοκ στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα αφού η συγκυρία είναι ανάλογη με τη συντριβή δύο αεροσκαφών την ίδια ημέρα. Στατιστικώς θεωρείται αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Τάισον Γκέι, ο ταχύτερος σπρίντερ για το 2013, με επίδοση 9.75 στα 100 μ., ξέσπασε σε λυγμούς όταν αποκάλυψε στο Reuters πως αποσύρεται από τα 100 μ. και τα 200 μ. του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου της Μόσχας (10-18/8) και, φυσικά, από το Diamond League της Παρασκευής στο Μονακό γιατί βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.
«ΚΑΝΕΝΑ ΨΕΜΑ». «Δεν έχω να σας διηγηθώ ιστορία δολιοφθοράς εναντίον μου. Δεν έχω να σας πω κάποιο πειστικό ψέμα. Δεν μπορώ να πω κάτι που θα κάνει να φανεί πως ήταν ένα λάθος ή πως κάποιος από την USADA παίζει κάποιο παιχνίδι εις βάρος μου. Η αλήθεια είναι πως εμπιστεύτηκα κάποιον που δεν έπρεπε. Κάποιον που με απογοήτευσε», ομολόγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου ο εμφανιζόμενος ως ο ηθικότερος όλων των σπρίντερ, Τάισον Γκέι. Το twitter και όλα τα social media πήραν φωτιά μόλις έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός που συμμετέχει στο πρόγραμμα «My Victory» πρόδωσε τους όρκους του. «Αγωνίζομαι καθαρά γιατί πιστεύω πραγματικά πως οι αγώνες και εμείς πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Εκτός αυτού, η μαμά μου θα με σκοτώσει αν κάνω κάτι άλλο! "Πρέπει να είσαι ειλικρινής", μου λέει πάντα», είχε πει ο Γκέι όταν δήλωσε εθελοντής του προγράμματος της USADA, στο οποίο όσοι μετέχουν δεσμεύονται πως θα αγωνίζονται καθαροί από ουσίες. Τουλάχιστον επισήμανε πως θα είναι ειλικρινής με την USADA, στην οποία θα απευθυνθεί τώρα. «Δεν έχω να ονοματίσω κανέναν. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Θα πάω στην USADA για να είμαι εκεί όταν ελεγχθεί το δεύτερο δείγμα και θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί τους. Θα τους πω τα πάντα...». Το σοκ έγινε ακόμη μεγαλύτερο λίγες ώρες αργότερα. Αρχικά πολλοί πίστεψαν πως επρόκειτο για φάρσα, όμως γρήγορα επιβεβαιώθηκε πως μεταξύ των πέντε Τζαμαϊκανών που έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι είναι και ο πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ (είχε κάνει 9.74 στις 9/9/07), Ασάφα Πάουελ. Είχε προηγηθεί ένα άλλο επείγον τηλεγράφημα που ανέφερε ότι η συμπατριώτισσα του Πάουελ, η ασημένια ολυμπιονίκης με την ομάδα 4x100 Σερόν Σίμσον, συνελήφθη ντοπέ! Οπως γίνεται αντιληπτό, το ερώτημα που δημιουργήθηκε είναι το ίδιο με εκείνο που πιθανότητα έχετε κι εσείς διαβάζοντας αυτές τις γραμμές.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. «Να είναι και ο Γιουσέιν Μπολτ μεταξύ των άλλων τριών Τζαμαϊκανών που έχουν βρεθεί ντοπέ;». Ο μάνατζερ του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο (με 9.58 στα 100 μ.), Ρίκι Σιμς, έσπευσε να τοποθετηθεί επί του θέματος. Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα πειστικός και σίγουρα δεν ήταν διόλου κατηγορηματικός. «Ημουν στην Τζαμάικα με τον Γιουσέιν και δεν έχουμε καμία πληροφορία. Κανείς δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί του. Ουδείς έχει επικοινωνήσει με μένα». Εν αναμονή των άλλων τριών ονομάτων η αγωνία μεγαλώνει..

Αναδημοσιευσα Απο Νεα