Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Όταν δεν γνωρίζεις την Ιστορία σου, είσαι αναγκασμένος να την ξαναζήσεις❗️

 

Η Άλος ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Θεσσαλίας,

Όταν δεν γνωρίζεις την Ιστορία σου, είσαι αναγκασμένος να την ξαναζήσεις❗️


….. σχετικά με τις πλημύρες στην Θεσσαλία … Αν   διάβαζαν Ιστορία οι Έλληνες θα γνώριζαν πως η Θεσσαλία ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις:   


θέση + αλός = ο τόπος που πριν ήταν θάλασσα  


θα ήξεραν πως ο κάμπος ήταν μια θαλάσσια λίμνη τα προϊστορικά χρόνια διότι η γεωμορφολογία είναι τέτοια ώστε να κάθεται το νερό στην περιοχή αυτή. Έτσι θα πρόσεχαν πως να χτίσουν αρχιτεκτονικά και μηχανικά τα σπίτια τους αλλά και το πως να διαμορφωθούν οι πόλεις γενικότερα απο τις περιφέρειες και τους κυβερνώντες. Επίσης θα είχαν κρατήσει ζωντανή την γνώση για τις τεχνητές απορροές προς την θάλασσα.   


Και εξηγώ:  


Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί πως πολλούς αιώνες πριν από αυτόν ο κάμπος ήταν μια λίμνη επειδή το νερό καθόταν από τις βροχές και έφτανε μέχρι την θάλασσα όπου υπήρχε ένωση.  Απόδειξη για αυτό αποτελούν εκτός από τα Μετέωρα και οι λόφοι στην Θεσσαλία που είναι γεμάτοι αλάτι και όστρακα ακριβώς όπως και στα Μετέωρα.  


 Καθώς λοιπόν αποστραγγιζόταν η λίμνη, δηλαδή έφθνινε (ἒφθινε), ονομάστηκε Φθία, και τα ομηρικά χρόνια αποτελούσε το βασίλειο του Πηλέως. Αυτό που έμεινε σήμερα από όλη αυτή την τεράστια θαλάσσια λίμνη είναι το μικρό κομμάτι της λίμνης Κάρλα (τεχνιτή) δίπλα από το Στεφανοβίκειο αεροδρόμιο.  Αυτό έγινε μετά την βύθιση της Αιγηίδος και ο λαός που πήγε προς τα εκεί για να εγκατασταθεί άλλαξε το όνομα από Φθία σε Θεσσαλία , η περιοχή που πριν ήταν θάλασσα. 


Η Φθία όμως έμεινε ζωντανή μέσα από την πόλη της Φθιώτιδος που και αυτή πλημμύριζε  Οι Έλληνες λοιπόν είχαν δημιουργήσει τεχνητές απορροές προς την θάλασσα για να μην κάθεται το νερό από τις πλημμύρες. Ο Ξέρξης αυτό το ήξερε και όταν ήρθε στην Ελλάδα προσπάθησε να κλείσει αυτές τις απορροές για να βυθίσει τις πόλεις της Θεσσαλίας.  


Αυτή η γνώση με τα χρόνια χάθηκε και έτσι οι άνθρωποι εφόσον δεν γνωρίζουν την ιστορίας τους δεν φρόντισαν να κρατήσουν αυτές τις απορροές που στα αρχαία χρόνια ήταν προτεραιότητα. Μήπως τελικά όσο νομίζουμε ότι προοδεύουμε , τελικά γινόμαστε πιο χαζοί παρά σοφοί σε σχέση με παλιότερα;