Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Η Δημοκρατία ΘΕΛΕΙ, Πυξίδα..




 Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ΕΙΗΕΑ.

«Οι Ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν είχαν λάβει μέτρα ενίσχυσης των εφημερίδων συμβάλλοντας στην έκδοση νέων τίτλων, προωθώντας έτσι τον πλουραλισμό και την ελευθεροτυπία. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις νομοθετούν μέτρα τα οποία διευκολύνουν αντίστοιχα την ενίσχυση και την συνέχιση κυκλοφορίας των εφημερίδων της χώρας τους» αναφέρει η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «Οι εφημερίδες υπό διωγμόν ;».


«Την τελευταία δεκαετία και ειδικότερα μετά την ένταξη της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων, ο κλάδος των εφημερίδων δέχεται συνεχή πλήγματα χωρίς να ληφθεί καμια μέριμνα για μέτρα αντιστάθμισης των απωλειών και προσαρμογής των εκδοτικών επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, την εισφορά 2% επί τζίρου, την κατάργηση κρατικών δημοσιεύσεων, την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης Ισολογισμών κλπ. Συνέπεια όλων αυτών των καταδικαστικών ενεργειών θα είναι το κλείσιμο εφημερίδων , το οποίο θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στον πλουραλισμό , την ελευθεροτυπία και εν τέλει την ίδια τη δημοκρατία. Είναι αποκλειστική ευθύνη, τόσο της Κυβέρνησης, όσο και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν προγράμματα ενίσχυσης του Τύπου(χρηματικές ενισχύσεις, χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ, ακόμα και μηδενικοί, επιδοτήσεις μεταφοράς και διανομής των εφημερίδων κλπ.), με πλήρη διαφάνεια. Στη χώρα μας συνεχώς ανακοινώνονται προθέσεις λήψης μέτρων στήριξης, χωρίς ποτέ να υλοποιείται τίποτα συγκεκριμένο. Ψηφίζονται νομοθετήματα με σοβαρές συνέπειες για τις εφημερίδες, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση της Κυβέρνησης με την επαγγελματική τους οργάνωση, πρακτική που ακολουθούσαν στο παρελθόν όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών , από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Τύπου, τόσο στον αρμόδιο Υπουργό όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μέχρι σήμερα, έξι μήνες μετά, το μόνο που έχει λάβει είναι υποσχέσεις. Το συμπέρασμα που βγαίνει, ακόμα και από τον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή, είναι ότι η κυβέρνηση διά της αδιαφορίας της θα επιτύχει το «κλείσιμο» και όσων ανεξάρτητων εφημερίδων έχουν , μέχρι σήμερα , επιβιώσει» τονίζει η ΕΙΗΕΑ.

Αναδημοσιευση Απο Ενικός gr